Szkło gastronomiczne

Szkło gastronomiczne

Gładkość, precyzja, profesjonalizm, elegancja, ciekawe i oryginalne wzornictwo, wzbudzający uwagę kształt, najwyższa jakość, maksymalna gładkość i przezroczystość – wydaje się, że mowa tu o jakimś nowym, nieznanym dotąd wynalazku techniki współczesnej. Tymczasem nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że nawet wydawałoby się zwykłe szkło gastronomiczne, musi spełniać najwyższe standardy.

Podstawowe wyposażenie
Szkło gastronomiczne jest podstawowym i wręcz nierozerwalnym elementem wyposażenia jakiejkolwiek restauracji czy baru. Korzystający z niego klienci piją w nim ulubione drinki, delektują się smakiem najlepszego wina, whisky lub tequili, czy zajadają apetyczne sałatki i przekąski. Wielu smakoszy jednoznacznie stwierdza, że często smak danego trunku lub potrawy w dużej mierze zależy od jakości i kształtu szkła, w którym jest ono podawane. Nawet koniak z najwyższej półki może smakować nijako i mizernie oraz stracić swoje wszelkie walory jeśli zostanie podany w nieodpowiednim kieliszku. Wielu specjalistów podkreśla także, że kształt i rodzaj kieliszka to nawet 50% smaku danego trunku. Dlatego też restauratorom tak bardzo zależy na posiadaniu w swoim wyposażeniu odpowiedniej jakości i wyglądu szkła gastronomicznego. Im lepiej produkt zostanie bowiem podany tym lepiej będzie smakował, a co za tym idzie tym więcej się go sprzeda.

Rodzaje szkła gastronomicznego

zastawaMówiąc o szkle pierwszym i słusznym skojarzeniem są oczywiście kieliszki. Małe, duże, głębokie, delikatne, masywne, szerokie i zwężane – wybór na rynku jest naprawdę ogromny. Ważne jest, aby rodzaj danego kieliszka dostosować do trunku, który ma się w nim podać. Tym sposobem białe wino należy wlewać do mniejszych i nieco węższych kieliszków, czerwone zaś do większych i bardziej szerszych. Dla profesjonalnych kiperów istotnym aspektem będzie również stosunek obwodu w najszerszym miejscu naczynia do obwodu mierzonego zaraz przy szyjce. Ma to bowiem istotne znaczenie jeśli chodzi o aromat alkoholu. Najszersze miejsce kieliszka musi bowiem znajdować się niejako na 1/3 lub na ¼ wysokości całej czaszy kieliszka. Skąd wzięła się taka proporcja i w jakim celu jest ona potrzebna? Dzięki takiemu zastosowaniu zapach alkoholu szybko się ulotni, a w kieliszku smakosz natrafi jedynie na pożądany i właściwy dla niego aromat trunku.

Jakość ma znaczenie!
Istotną kwestią w przypadku szkła gastronomicznego ma również jego jakość i estetyka. Jego maksymalnie możliwa przezroczystość, gładkość i elegancja pozwalają nawet najbardziej wybrednym smakoszom na swobodną ocenę barwy oraz gęstości trunku. Jak łatwo odróżnić dobrej i słabej jakości szkło gastronomiczne? Zasada jest tu bardzo prosta. Przy bezpośrednim porównaniu z pewnością zauważymy, że słabej jakości szkło będzie odznaczało się niebieskawą lub nawet zielonkawą barwą. W kwestii oceny szkła gastronomicznego do najważniejszych czynników możemy zaliczyć również nieskazitelną czystość. Po umyciu nie można dopuścić do pozostawieniu na szkle jakichkolwiek zacieków lub plam. Ponadto każdy szanujący się barman wie, że przed podaniem jakiegoś trunku w kieliszku należy go dobrze schłodzić. Wtedy podawany w nim napój będzie smakował wyśmienicie i odpowiednio do zaleceń producentów. Dzięki temu z pewnością będzie się on cieszył dużą popularnością i popytem wśród klientów. Jak wybrać dobrego dostawcę zastawy? Odwiedzając stronę sklepu online możemy poznać jednego z nich. Warto więc kierować się między innymi źródłami internetowymi, ponieważ nierzadko zaprowadzą nas do celu.

Proces produkcyjny szkła gastronomicznego
Proces powstawania szkła gastronomicznego odrywa oczywiście pierwszorzędną rolę. Specjalna obróbka i procesy, którym producenci poddają szkło gastronomiczne pozwala na otrzymanie wspaniałych efektów końcowych. Dzięki różnego rodzaju procesom termicznym szkło zyskuje na swojej wartości. Tym sposobem restauratorzy mogą cieszyć się jego długą żywotnością czy wzmacnianymi stopkami, a klienci gładkimi i delikatnymi krawędziami, maksymalną przezroczystością oraz niesamowitą elegancją. Szkła gastronomiczne produkowane są również w taki sposób, aby w razie stłuczenia ich fragmenty były duże, nie kaleczące i nie sprawiały kłopotów do posprzątania.