Genetycznie modyfikowana żywność

Genetycznie modyfikowana żywność

Genetycznie modyfikowana żywność to wciąż temat na czasie, choć tak naprawdę badania nad GMO prowadzone są od wielu lat. Co ciekawe, pierwsze wymierne badania dotyczyły… tytoniu. Informacje związane ze wspomnianym przedsięwzięciem miały miejsce już w połowie lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Warto oczywiście pamiętać, że nie jest to jednak początek badań nad genetycznymi modyfikacjami organizmów. Te rozpoczęto bowiem już kilkanaście lat wcześniej. Jeśli chodzi z kolei o tradycyjną żywność, masową sprzedaż genetycznie zmodyfikowanych pomidorów wprowadziły Stany Zjednoczone. Był to z pewnością ogromny przełom zarówno dla naukowców zajmujących się GMO, jak i dla społeczeństwa amerykańskiego. Obecnie genetycznie modyfikowana żywność jest produkowana w wielu krajach na świecie. Kwitnie zarówno jej eksport, jak i import. Co warto zatem wiedzieć na ten temat? Dlaczego wokół GMO mimo upływu lat wciąż toczą się zażarte dyskusje? Czy modyfikowana żywność wpływa w jakiś sposób na człowieka?

Zalety żywności zmodyfikowanej

Osoby propagujące GMO podkreślają wkład zmodyfikowanej żywności w walkę z głodem na całym świecie. Odpowiednie genetyczne modyfikacje organizmów pozwalają uprawiać nowe rośliny nawet na terenach, które z różnych względów nie mogłyby być obszarem uprawnym dla standardowych sadzonek. Na przykład z uwagi na nieprzychylny klimat i skrajne warunki atmosferyczne (zbyt duża wilgoć, susza, etc.).

Plusem żywności modyfikowanej jest również dłuższa trwałość czy też świeżość. Na przykład owoców i warzyw. Dodatkowo wszystkie GMO charakteryzują się porównywalnie lepszym smakiem i wyglądem. Ich kolor jest żywszy, a smak bardziej wyrazisty.

Warto również zaznaczyć, że rośliny pochodzące od GMO rosną szybciej i są bardziej odporne na szkodniki oraz uciążliwe warunki atmosferyczne. Nie przeszkadza im również gorszy stan gleby.

Wady żywności zmodyfikowanej

Prowadzone do tej pory badania udowadniały nieraz, iż żywność modyfikowana genetycznie nie wpływa negatywnie na organizm człowieka. Niemniej jednak niektórzy sądzą, iż może szkodzić alergikom uczulonym na konkretny produkt. W przypadku GMO białka chroniące rośliny przed szkodnikami zostają wzmocnione bądź powielone. Jak się okazuje, to właśnie te substancje wywołują nierzadko alergię, dlatego w zwiększonej dawce mogą być bardziej niebezpieczne. Z drugiej strony osoba uczulona na daną żywność tak czy inaczej takich produktów nie spożywa. Niektórzy naukowcy uważają także, że odporność roślin zmodyfikowanych z czasem może zostać „przekazana” rosnącym nieopodal chwastom. A z tymi ostatnimi trudniej będzie w efekcie walczyć.